Sådan bruger du dit overvågningskamera lovligt

Dette må du overvåge med dit overvågningskamera

Den seneste teknologiske udvikling af overvågningskameraer til private hus og hjem har gjort det lettere samt til en prisklasse, som har gjort overvågningskameraer tilgængelige for os alle. Udviklingen har den effekt, at vi nu alle har fået adgang til billig overvågning.

Særligt overvågningskameraer som er trådløse og som nemt installeres direkte på din smartphone, gør at vi har fået let adgang via app til direkte overvågning fra telefonen – også når vi ikke er hjemme.

Vi får løbende henvendelser om, hvad man egentlig må filme? Mange tror forståeligt at man må filme frit, så længe det er på egen grund. Men der findes regler som præcisere dette.

Ifølge Tv-overvågningsloven, som Datatilsynet fører tilsyn med, må du gerne overvåge din egen matrikel. Du skal dog bemærke præcist, hvor din ejendom går til. Fx hvis fortovet fra vejen, naboens altan eller lignende er synligt på overvågningen – er dette ulovligt. Dette er gældende uanset, hvordan du håndterer billederne/videoerne. Og også selvom de udelukkende kan ses direkte på telefonen uden at de gemmes – er dette heller ikke lovligt.  

Vær opmærksom på postbuddet

Også selvom du kun optager på egen grund, kan overvågning være ulovlig. Fx hvis stedet har jævnlig færdsel – og at du samtidig ikke har gjort opmærksom på det. Konkret gælder det for postbude, skraldemænd eller lignende, som færdes jævnlig på din grund. Er de ikke blevet gjort opmærksom på overvågningen, er det også ulovlig. Du kan imødegå dette ved synlig skiltning. Samtidig har skiltning en præventiv effekt over for potentielle ubudne gæster og tyve, som går at de muligvis vil fravælge din bolig.  

Må billeder deles på Facebook og andre sociale medier?

Du har måske opdaget den stigende tendens, med at butiksejere deler overvågningsbilleder af tyve på Facebook for at finde frem til tyvene. Nogle udlover ligefrem en dusør. Dette er forbudt. Man må ikke dele billeder på Facebook af overvågningsbilleder fra butikker. Ønskes dette, skal man have en godkendelse og tilladelse fra politiet. Reglerne er gældende uanset om billederne deles på egen væg, en åben eller lukket gruppe på Facebook.

Overholdes reglerne ikke kan det betyde bøder på mellem 5.000 og 10.000 kr.

Derfor er lovlig overvågning vigtigt

En korrekt og lovlig overvågning kan have stor betydning i tilfælde af indbrud. Fx hvis du ønsker at give politiet adgang til optagelserne.

For er billederne og øvrig optagelse foretaget på ulovligt grundlag, kan de ikke benyttes i eventuel retssag mod tyven.

Det er derfor afgørende at sikre at overvågning er opsat korrekt og derved lovligt. Tjek det allerede nu, det er for sent efter et indbrud.

Ønsker du at læse mere om reglerne – kan du læse mere her.

Enkel og billig overvågning af hjemmet

Når du overholder lovgivningen, er det absolut intet som forhindrer, at du kan opsætte overvågning i dit hus. Det er nemmere end du tror og billigt!  

På langt de fleste løsninger kan tilkoble overvågning dit trådløse netværk og en app til din smartphone – som giver dig let adgang til overvågning, uanset hvor du er.

Overvågningskameraer kan opsættes i stue, i garagen eller udhuset. På langt de fleste løsninger får du adgang til flere kameraer til på samme app. Er du vant til at bruge din smartphone vil opsætningen virke overraskende nem. Hos Alarmsos.dk kan du altid finde en videovejledning til opsætning af både kameraerne og apps.

 >>> Se vores udvalg af smarte og billige overvågningskameraer <<<